Våra Hästar

SHV har gett flera hundra hästar en andra chans

SHV har hjälpt många hundra hästar till ett bättre liv. Merparten av våra hästar har fått många fina år hos sina fodervärdar innan de har p.g.a hög ålder, sjukdomar eller skada fått somna in. Att ge en häst en andra chans är det som är tillfredsställelsen och belöningen i det jobb vi gör!

I Sverige är det fr.o.m. sommaren 2018 Länsstyrelsen som omhändertar hästar som blivit övergivna eller vanvårdade. När Länsstyrelsen tagit över ägandet av hästen har de skyldighet att först försöka sälja hästen själva. De hästar som de inte lyckas sälja hamnar ibland hos SHV.

När hästen kommer i vår ägo skyddar vi deras identitet genom att den får ett nytt namn med beteckningar som börjar på SHV följt av egennamn. De placeras i akuthem som helt ideellt jobbar med rehabiliteringen, utvecklingen och ofta även inridningen av hästen. Föreningen står för alla omkostnader för hästen med hjälp av gåvor från privatpersoner och sponsring från företag. Att rehabilitera en häst kan ta lång tid och det görs alltid utifrån hästens förutsättningar.

När vi anser att hästen är redo för ett permanent foderhem läggs den ut som ledig foderhäst här på hemsidan, på sociala medier och i medlemstidningen, och jakten på det perfekta hemmet kan börja! Vårat mål är alltid att hästen ska hamna i ett hem där den från stanna livet ut.

Vi äger hästen hela dennes liv. Vi säljer den aldrig vidare till fodervärdar, även om vi vet att det är bra hem som de står i. Vi stöttar och finns tillgängliga för rådgivning till våra fodervärdar och akuthem. Vi gör regelbundna besök hos hästarna och ser till att de mår bra och har de bästa förutsättningarna livet ut.

Vi räddar inte heller hästar till vilket pris som helst. De hästar vi tar emot har alltid besiktigats av minst en veterinär och bedöms som rehabiliteringsbara. Hästen ska kunna ha ett bra och värdigt liv och den ska kunna bli väl omhändertagen med daglig skötsel och träning. Därför lämnar vi inte heller ut hästar på foder som endast ska vara sällskapshästar till andra hästar.

Vill du ta emot en av våra hästar som akuthem eller fodervärd, läs mer om vad det innebär och skicka in din intresseanmälan till oss.

Lediga foderhästar

Nedan ser du vilka foderhästar som finns tillängliga just nu. Är du intresserad av att ta hand om en av dem, vänligen fyll i formuläret intresseanmälan till foderhäst.

Läs mer

Utplacerade foderhästar

Här kan du se alla våra hästar som vi har utplacerade i foderhem och läsa om några av alla hästar som fått en andra chans genom Svenska Hästars Värn.

Läs mer

Hästar vi minns

Här nedan kan ni läsa om ett par exempel på hästöden som har hamnat hos Svenska Hästars Värn.

Läs mer