Våra Hästar

SHV har gett fler hundra hästar en andra chans

Föreningen äger för närvarande drygt 80 hästar. Men under våra 25-år så har vi hjälp över 200 hästar. Många har fått många fina år i föreningen hos underbara hem där de spridit glädje och skratt innan de har avlidit påg ålder, sjukdomar eller skada. Att ge en häst en andra chans och se hur trasiga själar blir hela, ned brutna kroppar blir till atleter, att se gråa dystra ögon få lyster och hopp, det är det som är belöningen i det jobb i gör och det är så tillfredsställande att se!

I Sverige är det f.o.m. sommaren 2018 Länsstyrelsen som omhändertar hästar som blivit övergivna eller vanvårdade. När Länsstyrelsen tagit över ägandet av hästen har de skyldighet att först försöka sälja hästen själva. De hästar som de inte lyckas sälja kontaktar de oftas oss om och frågar om vi ha överta ägandet för.

När våra hästar kommer i vår ägo skyddar vi deras identitet. Hästarna får nytt namn med beteckningar som börjar på SHV följt av egennamn. De placeras i akuthem som helt ideellt jobbar med rehab, utveckling och oftast även inridning av hästen. SHV står för alla omkostnader för hästen, med hjälp av gåvor från privatpersoner och sponsring från företag. Att rehabilitera en häst kan ta lång tid och det görs alltid utifrån hästens förutsättningar.

När vi anser att hästen är redo för ett permanent foderhem läggs den ut som ledig foderhäst här på hemsidan, sociala medier och medlemstidning och jakten på det perfekta hemmet börjar. Vårat mål är alltid att hästen ska hamna i ett hem där den från stanna livet ut.

Vi äger hästen hela dennes liv, vi säljer aldrig vidare någon häst till fodervärdar, även om vi vet att det är bra hem de står i. Vi stöttar, supportar och finns för rådgivning till våra hästar och akuthem. Vi gör regelbundna besök hos hästarna och ser till att de mår bra och har de bästa förutsättningarna livet ut. När tiden är inne ska de få ett värdigt slut.

Vi räddar inte heller hästar till vilket pris som helst. De hästar vi tar emot har alltid besiktigats av minst en veterinär och bedöms rehabiliteringsbara. Hästen ska kunna ha ett bra och värdigt liv, den ska kunna bli väl omhändertagen med daglig skötsel och träning. Därför lämnar vi inte heller ut hästar på foder som ska vara sällskapshästar till andra hästar.

Vill du ta emot en av våra hästar som akuthem eller fodervärd, läs mer om vad det innebär och skicka in din intresseanmälan till oss.

Läs även mer om alla våra fina hästar som vi har utplacerade och alla speciella hästar vi minns!

Lediga foderhästar

Nedan ser du vilka foderhästar som finns tillängliga just nu. Är du intresserad av att ta hand om en av dem, vänligen fyll i formuläret intresseanmälan till foderhäst.

Läs mer

Utplacerade foderhästar

Här kan du se alla våra hästar som vi har utplacerade i foderhem och läsa om några av alla hästar som fått en andra chans genom Svenska Hästars Värn.

Läs mer

Hästar vi minns

Här nedan kan ni läsa om ett par exempel på hästöden som har hamnat hos Svenska Hästars Värn.

Läs mer