Berättelsen om SHV Happy

Född: 2009
Kön: Valack
Ras: Troligtvis varmblod
Färg: Brun
Mankhöjd: 160 cm

I oktober 2023 kontaktades Svenska Hästars Värn angående en varmblodsvalack som gick ensam i en hage. Ägaren till hästen vägrade flytta honom efter att avtalad tid för betet löpt ut.

Stallägaren blev själv tvungen att flytta sina egna hästar från betet då det hade regnat oavbrutet en längre tid och hagarna inte längre gick att använda. Happy blev då ensam kvar på gården och fick gå ute dygnet runt men saknade skydd för väder, vind och hade ingen mat.

Flera av grannarna runt gården och stallägaren kontaktade Länsstyrelsen och fick då rådet att de inte skulle utfodra hästen under minst en vecka. Så länge hästen fick mat och vatten kunde Länsstyrelsen inte omhänderta den. Efter den åttonde dagen då Länsstyrelsen fortfarande inte hade kommit ut för att kontrollera hästens situation, tröttnade en granne på att se Happy svälta och gav honom hö.

Slutligen efter många turer och samtal från arga och upprörda människor i närområdet, så kontaktade Länsstyrelsen Happys ägare och ställde krav på att han skulle få mat och vatten tre gånger per dag. Hon skulle även skicka in foton på henne och Happy tillsammans när hon utfodrade honom.
Det dröjde inte många timmar innan ägaren kontaktade en av grannarna och undrade om denne inte kunde tänka sig att köpa hästen. Och så blev det. Priset blev 50 kronor och Happy fick äntligen lämna den leriga hagen.

Ägandet övergick sedan till Svenska Hästars Värn och SHV Happy är nu i tryggt förvar med gott om mat, en torr box, och kompisar i hagen. Men han var väldigt tunn och omusklad, och hans ben var så ingrodda av lera att det tog flera dagar att få bort allt. Under leran var benen svullna och det kröp larver i pälsen och dessutom hade han fått problem med mugg.

Akuthemmet berättar lite om SHV Happys nya tillvaro:

SHV Happy skoddes den 19 januari, p.g.a. tappskor fram. Vi kommer prova att ta av skorna bak då strålen ligger högt upp och vi vill försöka få i gång cirkulationen naturligt. Blir han öm skor vi tillbaka omgående.
Han är fortfarande ”sned i kroppen” så vi jobbar med massage, stretching och flex-övningar varannan dag, och skrittar mycket för hand i skogen utan belastning. Han rids även med ryttare 15–20 min tre gånger i veckan, och har även tömkörts och det tycker han är väldigt kul!

Vi är försiktiga med hans träning då han fortfarande är underviktig.
Han har fri tillgång på hö och han har gått upp i hull.
Vi väntar med att låta veterinären kolla tänderna tills han ska vaccineras nästa gång.

Uppdatering sommaren 2023:

Vi är glada att kunna meddela att SHV Happy har hittat sin fodervärd! Det ska bli spännande att följa honom och hans nya fodervärd på deras resa tillsammans.

Vi håller er uppdaterad i vår medlemstidning.

Bli medlem >>