De hästar som just nu är lediga finns alltid på vår hemsida och på vår Facebook-sida. Håll utskick där om du är intresserad av att ta hand om en SHV-häst.
Att bli fodervärd innebär att du tar hand om en av våra hästar på heltid, precis som om det skulle vara din egen. Vi skriver ett fodervärdsavtal med dig som blir ansvarig för hästen. Vi säljer inga hästar vidare till fodervärdar utan behåller dem i vår ägo. Varför? Därför att en häst som har blivit utsatt för vanvård och redan blivit omhändertagen av myndigheterna ska inte bli en vandringspokal eller hamna hos Länsstyrelsen igen. Vi vill se till att hästarna har bra hem och vi stöttar foderhemmen med kunskap, rådgivning och finns alltid nära till hands för er. Vårt mål är att placera hästarna i hem där de får stanna livet ut.
Är du intresserad av en specifik häst så kontaktar du oss via mail så återkommer vi inom kort. Annars går det också bra att ringa! Tycker vi att du kan vara en bra matchning till hästen du är intresserad av bokar vi in ett besök hos hästen. Det är viktigt att ni passar ihop!
Vi kommer även ut till ditt stall och kollar på att stallet och hagarna följer de bestämmelser som finns kring djurskydd och stallmiljö. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida här.
Vi gör även regelbundna besök hos hästen för att följa upp att allt går bra för er och hästen!
Följande checklista gäller för dig som vill bli fodervärd:
- Du ska vara medlem i föreningen.
- Du ska vara myndig,
- Du ska besöka hästen du är intresserad av så vi vet att ni passar för varandra.
- Vi besiktigar ditt stall utifrån svensk djurskyddslagstiftning.
- Byter du stall under avtalstiden ska vi besiktiga även det nya stallet.
- Hästen måste ha sällskap i hagen, den får inte gå själv.
- Föreningen gör en kreditupplysning på dig. Man får ej ha kronofogdeärende och man ska ha regelbunden inkomst.
- Föreningen kontaktar Länsstyrelsens Djurskydd för att kontrollera att du ej fått föreläggande i djurskyddsärenden tidigare.
- Vi vill ha referenser om dig från t.ex. från veterinär, hovslagare, tränare och andra hästkunniga som styrker dina kvalifikationer.
- Som fodervärd betalar du en administrativ avgift när du tar emot hästen. Detta är en engångsavgift som tillfaller föreningen.
- Fodervärden står för samtliga kostnader såsom foder, strö, hovslagare och veterinärvård under avtalets löptid.
- Alla föreningens hästar vaccineras enligt gällande normer. Skobeslag bedöms efter hästens förutsättning.
- Föreningen håller hästen försäkrad och fodervärden faktureras för kostnaden en gång per år. Innan man som fodervärd behandlar hästen så att försäkringen träder i kraft är det mycket viktigt att man kontaktar kassören.