SHV Totte

SHV Totte

SHV Totte räddades och kom till föreningar bara dagar innan han skulle avlivas. Under våren 2017 tränade hoppryttaren Py Jägerdén i samarbete med ATG och Gilla Häst och gjorde en YouTube serie om utvecklingen. Klicka vidare för att se SHV Tottes resa till en ny fodervärd.

SHV Totte
Född: 2009
Ras: Serbiskt Varmblod, 155 cm

Under våren 2017 kunde vi följa SHV Totte med hoppryttaren Py Jägerdén i sammarbete med ATG och Gilla Häst. De fick uppgiften att utveckla honom så han blev redo för att placeras hos en varaktig fodervärd.

Nedan kan ni se avsnitten som sändes på YouTube.

 

En hälsning från hans fodervärd, Stall 43:

STALL 43 är en liten förening som drivs av mig Cissi och min man Johnny. Vi har nu har fyra hästar, vi tar emot barn och ungdomar med Autism. De får komma hit och lära sig hur hästar fungerar, hur de ska hanteras och skötas. De får lära sig mycket om kommunikation och samspel med hästen både inne i stallet och när vi ska köra och rida. Våra hästar är alla olika individer med olika humör och personligheter, det är viktigt att de får vara de hästar de är. Hos oss lär sig hästarna att samspela mycket med människan, vilket alla våra hästar är mycket duktiga på. De är lyhörda, sociala, arbetsvilliga och väldigt fina med våra deltagare. Med husse och matte får de vara lite busiga. Våra hästar rids och körs regelbundet av mig, Johnny, Rebecca som är anställd och Ewa som är medryttare till Turner. Det är viktigt för oss att hästarna är i god form. Extra viktigt då de ska arbeta med våra deltagare där det blir mycket mental träning för alla inblandade.

Totte kom till STALL 43 den 2:a augusti till vår gård utanför Norrtälje i Nyckelby. Här har vi just byggt ett stall och en ny kör och ridbana. Här finns fina gräs och skogshagar och det är märkbart lugnt här i vackra Roslagen. Totte fick först bekanta sig med stallet och en av våra hästar, Cobran ett 14-årigt varmblod, som varit hos oss i sex år. Vår förhoppning var att de här två killarna skulle bli kompisar men vi var lite oroliga eftersom Cobran gått ensam länge och vi har haft svårt att hitta någon hagkompis till honom eftersom han är bossig och vaktar sitt revir. Men ibland stämmer kemin och det gjorde den med Totte och Cobran. Vi släppte dom i hagen tillsammans redan första dagen. Totte förstod genast att han fick foga sig i att låta Cobran bestämma. Men han verkar trygg med det och de trivs bra ihop. Vi har ingen brådska utan vill att Totte sakta men säkert ska landa här på gården och känna att det här nu är hans hem. Vi ser att han lär och tar efter Cobran som såklart kan alla rutiner här på gården, bättre läromästare kan han inte få.

Vi har kört Totte för att känna hur han betedde sig. Han var ganska stressad och väldigt känslig i munnen. Men han har ett fint steg och är framåt och positiv. Vi har bytt till gummibett som han verkar trivas i, jag tar promenader och jag tömkör honom lugnt och fint och kommer nöta på med det framöver för att få honom att slappna av och förstå att vi inte ställer några krav. Han kommer köras i skritt och lugna tempon och ridas till att börja med bara i skritt.

Det är lite vårt sätt honom att arbeta, eftersom han ska fungera som terapihäst så måste vi bygga upp ett starkt förtroende och samarbete där han litar på oss. Utifrån att han känner sig trygg och slappnar av när vi kör och rider så kan vi så småningom ställa lagom krav som passar Totte men där han fortfarande kan arbeta på ett lugnt och tryggt vis. Vi är övertygade att Totte kommer att bli väldigt omtyckt av våra deltagare.

Här i stallet kommer våra deltagare en och en. De behöver det utrymmet och den tryggheten för att lära sig, kunna hantera alla intryck som kan vara svåra att sortera. Känna sig bekväma med den sociala situationen och arbeta med hästarna på en individuellt anpassat plan. På det viset är vi ett väldigt lugnt och harmoniskt stall, där vi arbetar med hästens bästa som fokus. Vi tror att det kommer att passa Totte mycket bra. Vi är förhoppningsfulla och känner att Totte har ett inre lugn vi kan jobba vidare med. Han är så trevlig och mysig att hålla på med, jätteduktig i all hantering, nyfiken och snäll. Dessutom är han ju otroligt söt.

Vi har en hemsida där vi kommer att skriva om Totte www.stall43.se vi finns också på FB.