Hjälp oss hjälpa ukrainska hästar!

Det har nog inte undgått någon att det pågår ett krig i Ukraina. Det är inte bara människor som drabbas utan även djuren. Det finns många fantastiska organisationer och privatpersoner som gör ovärderliga insatser för människorna som är på flykt och för dem som fortfarande befinner sig i landet. Svenska Hästars Värn har ett extra stort hjärta för hästar/hovdjur och vill bidra med det vi kan för de utsatta ukrainska hästarna som befinner sig i en nödsituation.

Det finns mer än 100 000 hästar i Ukraina som just nu befinner sig mitt uppe i ett krig, många har svårt att söka säkerhet och skydd. Hästägare, ridskolor, travstall, uppfödare med flera är i desperat behov av hjälp.

Många hästägare har varit så desperata så de har släppt ut sina hästar fria i skog och mark med förhoppningen att de har en bättre chans att klara sig själva och förhoppningsvis återförenas efter krigets slut. Andra vill ta sig ut ur landet med sina hästar men det är inte lätt med transporter inom Ukraina. Människorna som stannar och hjälper hästarna på plats är i behov av pengar för att kunna köpa mer hö och strö.

Det är därför vi gör ett undantag från våra stadgar, där det står att vi bara hjälper hästar i Sverige. Nöden har ingen lag, och det är nöd för dessa hästindivider i Ukraina.

Vår insats
Till en början har vi startat en insamling av pengar som vi skickar vidare till organisationer som hjälper på plats i och utanför Ukraina.

Vi undersöker vidare hur vi på annat sätt kan bidra till att hjälpa dessa hästar. Vi undersöker om vi kan starta en insamling av förnödenheter och skicka ner till karantänsstallen. Vi förbereder oss även för att kunna ta emot hästar om de kommer till Sverige.

För att bidra och skänka pengar till våran insamling, skicka ditt bidrag till:

Swish: 900 44 17
Bankgiro: 900 – 4417
Postgiro: 900 441-7

Märk betalningen ”Ukraina”

Inga bidrag är för små! Din hjälp behövs!

Vart går pengarna?
Det finns ett par olika organisationer att stötta, som hjälper de ukrainska hästarna på plats. Nedan följer kort presentation av dem och hur de jobbar.

Har du tips på fler organisationer eller på annat sätt har hjälpfull information så kontakta gärna oss på info@shv.org  

Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation (UEF) (registrerad i Belgien) med hjälp av FEI (International Equestrian Federation), är den stora organisationen som är länken mellan hästarna/stallen i Ukraina och alla som befinner sig utanför Ukraina och vill hjälpa till. Deras ambition är att finnas som stöd för dem som befinner sig i Ukraina. Få kontakt med stallen som behöver hjälp med foder, uppstallning och kunna bidra med transport ut ur landet. UEF har även startat upp ett bankkonto i Belgien dit man kan skänka pengar. Dessutom organiserar dem mycket hjälp utanför Ukrainas gränser med karantänsstall vid gränserna där hästarna får stå i ett par veckor innan de kan ta sig vidare till andra länder och säkrare platser. Följ deras arbete:

Hemsida: https://helpukrainehorses.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/helpuahorses

Equiwent är en tysk välgörenhetsorganisation som just nu installerar ett karantänsstall till hästar som skall lämna Ukraina. De försöker även hjälpa till att få ut hästar ut landet, osäkert om de har lyckats med detta än. De jobbar med att både hjälpa djur och människor i nöd.

Hemsida: https://www.equiwent.org/

Facebook: https://www.facebook.com/Equiwent

Travbanan i Kiev, har ca 350st hästar och är i stort behov av hjälp. Många av hästägarna och personal har övergett hästarna och kvar på plats är travtränaren Olga Bondar och ett 30 tal personer som hjälps åt att ta hand om hästarna. Just nu pågår kriget 2 mil därifrån. Än så länge har de hö till hästarna, men spånet och halmen börjar ta slut. Men lagret med hö räcker inte hur länge som helst. Det ska finns hö i Ukraina att köpa, men då de inte får tag på hästägarna så är travstallet behov av pengar så de kan köpa in hö, spån och halm. Travbanan med Olga i spetsen har upprättat ett bankkonto för detta ändamål.

Källa Travronden, se artikel: https://www.travronden.se/travsport/hastras/travhast/a/sa-hjalper-du-hastarna-i-kiev?fbclid=IwAR2uxnHXiDqBV1une06pWQtn5-7uyzD_l_tdZgf9uoeU0_PGy2lLcxC-sEA